Dort s čokoládou a višněmi

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
300 g cukru
150 g oleje
6 žloutků
10 lžic vlažné vody
1,5 prášku do pečiva
ze 6 bílků sníh
450 g polohrubé mouky
Krém:
500 ml smetany na šlehání 33 %
250 g čokolády na vaření
Poleva:
100 g čokolády na vaření
lžička másla
lžička višňové marmelády + marmeládu na potření korpusu
Na ozdobu:
okapané vypeckované višně z kompotu
kokos
nasekané mandle
Krém na ozdobu dortu:
15 g hladké mouky + 15 g másla na jíšku
70 g másla
100 ml mléka
50 g cukru
2 lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem a olejem, pak přidáme vlažnou vodu a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 50 minut.

  2. Smetanu vlijeme do kastrůlku a rozlámeme do ní čokoládu, zahříváme za stálého míchání na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Pozor nesmí vařit! Pak odstavíme a vychladlé vložíme na 24 hodin do lednice.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 pláty. Čokoládovou smetanu ušleháme a potřeme s ní první plát korpusu, poklademe okapanými višněmi a přikryjeme druhým plátem, potřeme opět krémem a poklademe višněmi. Přiklopíme třetím plátem a rukama přitlačíme. Povrch dortu potřeme marmeládou, boky potřeme krémem a posypeme kokosem.

  4. Dále připravíme polevu: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a marmeládou a vymícháme dohladka. Potřeme povrch dortu a necháme zaschnout.

  5. Krém na ozdobu dortu: Z másla a mouky uděláme jíšku a přilijeme mléko, dohladka vymícháme na mírném ohni na kaši a necháme vychladnout. Pak přidáme cukr, máslo a kakao a vyšleháme. Krémem ozdobíme dort, přidáme višně a nasekané mandle. Uložíme do lednice a necháme do druhého dne ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!