Dort s čokodestičkami a ovocem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
160 g cukru krupice
160 g polohrubé mouky
2 PL oleje
2 PL vlažné vody
na špičku nože prášku do pečiva
pár kapek vanilkové esence
špetka soli
Krém:
1 jahodový kompot
1,5 pudink vanilkový
1 šlehačka 33%
1 kelímek kysané smetany
1 ztužovač šlehačky
2 banány
Na čokodestičky:
200 g hořké čokolády (aspoň 50% kakaa)
transfér folie
bílá čokoládová poleva
Na vršek:
hroznové víno
želatina na potření ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se solí šleháme, jakmile se napění, přidíme cukr a šleháme do hustého sněhu. Přidáme žloutky a dál šleháme. Dále postupně olej, vodu a esenci. Nakonec zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva.

  2. Do formy o průměru 17cm vystříhneme pečící papír na dno. Boky nevymazáváme. Nalijeme těsto a pečeme na 160°C 30-4 min, dle tipu trouby. Upečenost ozkusíme vpichem párátka, jestli je po vytažení suché.

  3. Ingredience na krém dáme do uzaviratelné nádoby a utřeme krém.

  4. Korpus dvakrát prořízneme. Nožem si nařízneme rovnou pravidelenou čáru kolem a pak pomocí nitě prořízneme.(jako knedlík)

  5. Každé patro řádně promažeme krémem, poklademe pokrájeným banánem.

  6. Příklopnou čát lehce přetřem krémem a dort skompletujeme. Pomocí pytlíku a nastřiženého sáčku a nebo zdobícího pytlíku, naneseme na boky a vršek zbytek krému.

  7. Vyhladíme a dorovnáme nerovnosti. Dort dáme do chladu.

  8. V horké lázni zvolna rozpustíme čokoládu. Co nejčastěji mícháme a několikrát jí na chvíli dáme z lázně a zase vrátíme. Aby se nám nevypotil při chladnutí šedavý tuk.

  9. Vystříhneme pás z transferfólie o centimetr vyšší, než je sám dort a dlouhý tak, aby stačil na boky dortu. Dospodu si dáme pečící papír.

  10. Na fólii naneseme čokoládu a dobře rozetřeme. Pokud nemáme transférku, na obyčejnou fólii naděláme z bílé rozehřáté čokopolevy nějaké ornamenty, vzory.

  11. Necháme zachnout a následně naneseme tmavou čokoládu. Nécháme znovu zaschnout.

  12. Když už čokoláda zavadne, pomocí nože si oddělíme na pásu čokolády obdélníčky, aby se nám po zatuhnutí dobře oddělovali čokoládové destičky.

  13. Když je čokoláda tvrdá, otočíme jí, fólii opatrně sundáme. Boky dortu navlhčenými dlaněmi navlhčíme a čokodestičkami dort po boku obložíme. Stáhneme opatrně ozdobnou stuhou.

  14. Omyté ovoce vyskládáme na vršek.

  15. Dle návodu na sáčku uděláme ale jen s polovinou tekutiny želatinu a pomocí štětce(užila jsem silikonovou peroutku) ovoce potřeme několika vrstvami. Nakonec můžeme dozdovit mátovou snítkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!