Dort - Myšky na sýru

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
220g cukru krupice
260g polohrubé mouky
15 PL studené vody
prášek do pečiva
Krém:
1,5 másla
400 ml mléka
1,5 mandlového pudinku
2 vanilkové cukry
madlová tresť
cukr moučka
Marcipán:
150g sušeného mléka (Laktino)
150g moučkového cukru
2 PL medu
2 PL oleje
3 PL vody
mandlová tresť (na tento dort bych doporučila dávku marcipánu zdvojnásobit)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme do lednice. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a lžíce vody. Pořádně vyšleháme a nakonec vařečkou pomalu vmícháme bílky. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a do předehřáté trouby na 200°C vložíme. Po 15 minutách troubu zeslabíme na 150-160°C. Pečeme asi 45 minut. Já do toho vždycky píchnu špejlí, když ji vytáhnu čistou, tak je korpus hotov:).

  2. Krém: Mléko s pudinkem a vanilkovým cukrem si uvaříme. Necháme vychladnout až je úplně studený a pak postupně zašleháme do másla a ochutíme dle chuti (mandlove aroma).

  3. Marcipán: Všechny ingredience vpracujeme do sebe. S marcipánem pracujte hned, (nenechávejte ho do druhého dne odležet- ztvrdnul by) a tvarujte z něj figurky, kytičky co jen vás napadne. Pracuje se s ním dobře.

  4. DORT SI DVAKRÁT ROZŘÍZNEME ABYCHOM MĚLI 3 PLÁTY: PRVNÍ POTŘEME MARMELÁDOU (NEJLÉPE NĚJAKOU KYSELOU, JEŠTĚ DO NÍ KÁPNU TROCHU RUMU:)), PAK NA TO VRSTVIČKU KRÉMU, PŘILOŽÍM DRUHÝ PLÁT, TEN UŽ NEPOTÍRÁM MARMOŠKOU JEN KRÉMEM, DÁM POSLEDNÍ PLÁT, POTŘU KRÉMEM CELÝ DORT A OBALÍM MARCIPÁNEM:).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!