Dort Minnie pro Miky

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
Krém:
(libovolný, já použila jahodový)
3 lžíce cukruj moučka
250 g másla
400 ml mléka
1 jahodový pudinkový prášek
Falešný marcipán:
20 dkg sušeného mléka
20 dkg cukr moučka
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlového aroma
trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystaky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spay, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut. Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  5. Krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařit pudink a nechat vychladnout, občas promíchat, aby se nevytvořil škraloup. Změklé máslo samotné dobře vyšlehat a pak do něj po lžících přidávat pudink a dobře prošlehávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!