Domácí zlatý chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1/2 kg hrubé mouky
1/2 kg polohrubé mouky
1 kostička droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
hrstička kmínu
4 dcl vody (podle savosti mouky)

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme, utvoříme důlek, do něhož nadrobíme droždí, zalejeme asi 1 deci vlažné vody, solí a lžičku cukru a přikrejeme utěrkou. Po hodině,kdy se nám udělal kvásek, těsto dobře promícháme se zbylou vodou a necháme ještě klidně půl hodiny kynout.

  2. Poté těsto rozdělíme na dva kusy,oba hněteme minimálně 5minut,n ebo co nám síly budou stačit. Vytarujeme do bochánků, které ještě na strouhankou vysypaném plechu dál vykynou a posypeme solí a kmínem.

  3. Dáme každej jeden bochník na jeden plech, protože se chtějí spojovat v troubě. Dvacet minut pečeme na plno cca 250 se sklenicí vody a potíráme octovou vodou rozmíchanou s jedním vajíčkem.

  4. Po dvaceti minutách stáhneme teplotu na cca 200 a pečeme zhruba 40 minut.

  5. Než vychladne trouba, tak obrátíme bochníky, aby se dodělala kůrka i vespodu. Jeden udělejte klasickej kmínovej a do druhého utřete 5 stružků česneku a nakrájejte cibuli nadrobno a vmíchejte do těsta, budete mít krásnej česneko cibulovej chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!