Domácí vaječný likér

Recepty, Nápoje

Suroviny

100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
5 žloutků
200 - 300 ml rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do rendlíku jsem nalila mléko, smetanu, přisypala jsem cukr a přilila lžičku vanilkového extraktu (Můžete použít vanilkový lusk. Lusk rozřízněte v půlce, vydlabejte semínka a i s luskem je dejte povařit do mléčné směsi.)

  2. Mléčnou směs jsem jsem pomalu zahřívala, dokud se cukr nerozpustil a směs nezhoustla. Poté jsem rendlík odstavila.

  3. Připravila jsem vodní lázeň a stranou žloutky do kovové mísy. Jakmile se začala voda v hrnci vařit, plotýnku jsem vypnula, na hrnec jsem dala mísu se žloutky, které jsem šlehala metličkou. Musíte šlehat rychle, aby se žloutky nezdrcly. Žloutky je potřeba ohřát, což zkouším na prst a jakmile ho tam jen tak tak udržím, mám hotovo a mísu dám z vodní lázně.

  4. Za stálého míchání ke žloutkům přilévám mléčnou směs, vše následně přecedím přes cedník a do směsi přiliji rum. Poté vaječňák přeliji do čisté lahve.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!