Domácí rohliky
Recepty, PředkrmySuroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky (1/4 litru)
- 1 žloutek
- 1 hrnek mléka (1/4 litru)
- 25 g čerstvých kvasnic
- 1 čajová lžička pískového cukru
- špetka soli
- 2 pol.lžíce másla
- hladká mouka na posypání válu
- tuk na vymazání plechu
- 1 vejce na potřeni
- sůl
- kmín
Postup Domácí rohliky
Postup přípravy receptu
-
Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek.
K osolené mouce přidáme žloutek, vykynuty kvásek, zbyle mléko a vlahé rozpuštěné máslo.
Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři puchýře. Těsto necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm.
Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy.
Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem (nebo makem).Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.