Domácí rohliky

Recepty, Předkrmy

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky (1/4 litru)
1 žloutek
1 hrnek mléka (1/4 litru)
25 g čerstvých kvasnic
1 čajová lžička pískového cukru
špetka soli
2 pol.lžíce másla
hladká mouka na posypání válu
tuk na vymazání plechu
1 vejce na potřeni
sůl
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek.

  2. K osolené mouce přidáme žloutek, vykynuty kvásek, zbyle mléko a vlahé rozpuštěné máslo.

  3. Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři puchýře. Těsto necháme vykynout.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm.

  5. Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy.

  6. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout.

  7. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem (nebo makem).Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!