Domácí pšenično-žitný chléb se semínky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

330 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce semínek (lněné, sezamové, slunečnicové)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu
špetka tymiánu
450 g pšeničné chlebové mouky
70 g celozrnné žitné mouky
180 g žitné chlebové mouky
50 g otrub
30 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a zapneme program těsto.

  2. Potom vypracujeme do tvaru chleba a necháme ještě chvíly kynout na plechu s pečícím papírem. Kdo má může dát chleba nejdříve ještě kynout do ošatky.Po kynutí můžeme chléb posypat semínky i na povrchu. Chléb je dobré propíchat na povrchu nebo lehce prokrojit aby nepraskal.

  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Do trouby jsem dala kastrůlek s vodou aby bylo v troubě vlhko. Chléb potom není tak vysušený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!