Domácí pšenično-žitný chléb se semínky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 330 ml vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce semínek (lněné, sezamové, slunečnicové)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mletého kmínu
- špetka tymiánu
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 70 g celozrnné žitné mouky
- 180 g žitné chlebové mouky
- 50 g otrub
- 30 g droždí
Postup Domácí pšenično-žitný chléb se semínky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a zapneme program těsto.
Potom vypracujeme do tvaru chleba a necháme ještě chvíly kynout na plechu s pečícím papírem. Kdo má může dát chleba nejdříve ještě kynout do ošatky.Po kynutí můžeme chléb posypat semínky i na povrchu. Chléb je dobré propíchat na povrchu nebo lehce prokrojit aby nepraskal.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Do trouby jsem dala kastrůlek s vodou aby bylo v troubě vlhko. Chléb potom není tak vysušený.