Domácí pravá vanilková zmrzlina

Recepty, Moučníky

Suroviny

240 ml plnotučného mléka
170 g krupicového cukru
480 ml smetany ke šlehání (31%)
špetka soli
1 vanilkový lusk
6 žloutků
3/4 ČL vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, cukr, 1 hrnek (240 ml) smetany a sůl.

  2. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a semena vyškrábeme. Semena i lusk vložíme do hrnce k mléčné směsi.

  3. Za stálého míchání směs zahřejeme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.

  4. Přikryjeme pokličkou, odstraníme z plotny a necháme louhovat při pokojové teplotě 30 minut.

  5. Druhý hrnek smetany (240 ml) nalijeme do větší mísy a dáme přes ní (jemné/ husté) síto.

  6. Žloutky rozšleháme v středně velké míse a pomalu je nalijeme do ohřáté mléčné směsi, neustále šleháme (abychom je neuvařili).

  7. Hrnec vrátíme zpět na plotnu a zahříváme na mírném stupni. Neustále šleháme, zvláště dno hrnce, abychom směs nespálili. Jakmile směs dosáhne teploty 75 - 80°C, sundáme hrnec z plotny. Směs zhoustne.

  8. Pudinkovou směs nalijeme přes jemné síto do mísy se smetanou. Řádně promícháme.

  9. Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.

  10. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!