Domácí kmínový chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg hladké mouky
6 dl vlažné vody
3-4 rovné lžičky soli
2 lžíce kmínu
1 kostka droždí - 42 g
2 lžíce oleje
1 kostka cukru
vejce na potření
kmín na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout.

  2. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

  3. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.

  4. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!