Domácí chleba ze žitné a hladké mouky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
300-350 ml vlažné vody podle potřeby
3 lžíce oleje
1 lžíce octa
2-2,5 lžičky soli
600 g mouky (1/2 hladké a 1/2 žitné chlebové)
2 lžičky drceného kmínu
2-3 lžičky sušeného droždí
trochu cukru
lněné a slunečnicové semínko podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Droždí s cukrem smícháme a necháme v trošce vlažné vody nakynout. Sypké suroviny smícháme, přidáme vykynuté droždí a zbylou vodu. Vše dobře propracujeme v tužší hladké těsto a necháme 1 hodinu kynout v teple. Potom z těsta vytvarujeme bochník, který přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 1/2 hodiny odpočinout.

  2. Troubu předehřejeme na 190°C. Bochník potřeme vodou a vložíme do trouby. Zároveň umístíme na dno trouby kastrůlek s vodou. Pečeme cca 45-50 minut. Po upečení bochník ještě potřeme vodou a necháme vychladout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!