Domácí chleba bez kvasnic

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

chlebový kvásek z žitné mouky 200 g
žitná chlebová mouka 200 g
pšeničná chlebová mouka 200 g
drcený kmín dle chuti
sůl 2 lžičky
semínka slunečnice
převařená voda
hladká mouka pšeničná

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek se smíchá s žitnou moukou a s převařenou vodou na řidší těsto. Nechá se v míse přikryté na teplém místě nakynout. Poté se s převařenou vodou a pšeničnou moukou důkladně vyhněte na středně husté těsto, při čemž se do těsta zapracuje kmín, sůl a semínka.

  2. Těsto se v pečící nádobě vyložené pečícím papírem vytvaruje, zlehka posype hladkou moukou, přikryje a nechá vykynout. Po vykynutí se nesmí s pečící nádobou ani ťuknout (těsto by mohlo spadnout).

  3. Vloží se do rozehřívané trouby a po dosažení 220°C se peče 15 minut. Pak se sníží teplota na 180°C a peče 1 hodinu.

  4. Po vyjmutí z trouby je dobré chleba podložit aby zespoda větral (třeba dvě vařečky) a začít krájet až vychladne alespoň na vlažnou teplotu, aby nespadl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!