Domácí chléb bez hnětení
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 hrnek žitné mouky
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- 0,5 lžičky sušeného droždí
- To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
- 1 lžička octa
- 2 hrnky studené vody
Postup Domácí chléb bez hnětení
Postup přípravy receptu
-
Suroviny promícháme, až vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.