Domácí chléb bez hnětení

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny promícháme, až vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

  2. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.

  3. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!