Domácí bílý chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1/2 kg hladká mouka
- 2 menší uvařené a nastrouhané brambory
- 1,5 ČL soli
- 1,5 PL kmínu
- 1,5 PL octa
- 1,5 ČL cukru
- 40 g droždí
- 220 - 230 ml vody
Postup Domácí bílý chléb
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, nastrouhané brambory, sůl, kmín a ocet. V hrníčku zaděláme z vlažné vody, cukru a droždí kvásek, přidáme do mísy a zaděláme tužší těsto (kuchyňská mechanizace se hodí, ale ne každá správně zadělané těsto utáhne.
Zadělané těsto necháme zhruba hodinu a půl kynout v míse. Pak z těsta vyválíme dva bochníčky, které položíme na pomoučněný plech.
Předem si rozpálíme troubu na 150°C, dolů do trouby strčíme kastrůlek s vodou. Bochníčky lehce potřeme vodou a 20 minut pečeme.
Po 20 minutách zvýšíme teplotu na 200°C a ještě zhruba 35 minut dopékáme. Během pečení potíráme bochníčky vodou.