Divoká dýňová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

750 g očištěné dýně Hokkaidó nakrájené na kostičky
50 g slaniny
3 velké cibule
4 lžíce sádla
3 lžíce oleje pod maso
600 g vepřové plece nebo kýty nakrájené na větší kostky
1,5 lžička tymiánu
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
6 nového koření
sůl
citronová šťáva
cukr dle chuti
250 ml smetany na vaření
200 g husté kysané smetany
kousek studeného másla
brusinkový džem na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Maso den předem naložíme do 3 lžic oleje a přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Druhý den maso osolíme, osmažíme na sádle a 2 nadrobno nakrájených cibulích. Poté za občasného podlévání vodou dusíme do změknutí. Na konci by mělo být nad masem cca 5 cm vody.

  2. Na 2 lžících sádla osmažíme jednu nahrubo pokrájenou cibuli a stejně tak pokrájenou slaninku. Přidáme dýni s cca 200 ml vody, špetkou soli a půl lžičkou tymiánu. Vaříme do změknutí, v případě potřeby doléváme vodu. Nakonec vmícháme smetanu na vaření a rozmixujeme dohladka. Vznikne hustá směs.

  3. Omáčku vlijeme k masové směsi, přidáme tymián, přidáme kysanou smetanu a prohřejeme. Není třeba zahušťovat, ale pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, smíchejte zakysanou smetanu se dvěma lžíce hladké mouky a provařte. Po vypnutí omáčku zjemněte kouskem másla a už nevařte, pouze rozmíchejte.

  4. Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Dozdobíme kolečkem citronu, brusinkami a petrželkou. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!