Dia dort akordeon

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Korpus:
8 vajec
320 g polohrubé mouky
1 balení sladidla sorbit (100 g)
1 PL tekuté stévie
8 PL oleje
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
Na provlhčení korpusu:
3 Pl vody
1 PL vanilkového extraktu
pár kapek stévie
Krém vnitřní:
1 zakysaná smetana
1 smetana ke šlehání 33%
1 želatinový ztužovač
1 PL vanilkového extraktu
5 ml stévie
Krém vnější:
1 kostka másla
1 vanilkový pudink v prášku
300 ml mléka
5 ml stévie
smartflex velvet

Postup přípravy receptu

  1. Oddělené bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuha. Přidáme Sorbit a stévii a došleháme do tuha. Následně zašleháme žloutky a nakonec oleje. Prosejeme mouku, smícháme s práškem do pečení a lehce vmícháme do vaječné pěny. čtvercovou formu o délce strany 21 cm přestříkneme olejem na pečení. Těsto rozetřeme do formy a dáme do trouby vyhřáté na 250°C. Teplotu okamžitě snížíme na 160°C. Po 30 minutách ozkoušíme vpichem špejle upečenost. Hotový korpus necháme ve formě asi 10 minut vydýchat a potom vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus necháme zabaleny do fólie odpočinout do druhého dne.

  2. Na pudink svaříme 200 ml mléka, ve zbylých 100 ml rozmícháme pudinkový prášek a stévii. Klasicky svaříme do husta pudink, který dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny. Vychladlý pudink prošleháme, aby zvláčněl a zašleháme do másla. Pro vůni můžeme přidat víčko rumu.

  3. Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme do tuha, opatrně vmícháme kysanou smetanu se stévii a vanilkový extrakt. Dle návodu na sáčku si připravíme želatinový ztužovač, který opatrně vpracujeme do krému.

  4. Korpus ze strany seříznem do tvaru kláves akordeonu a 2x prořízneme. Pomocí lžíce pokropíme všechny řezné plochy korpusu. Naneseme smetanový krém tak, aby 1/2 cm od krajů zůstalo volných a sestavíme. Celý dort omažeme máslovým krémem a dáme do druhého dne zatuhnout.

  5. 400g smartflexu pomocí jedlých barev obarvíme na požadovaný odstín, rozválíme na 3-4mm a naneseme na dort. Pomocí dlaní vyhladíme a přebytek ořízneme. Dále pak už dle fotografií doděláváme z hmoty detaily..klávesy, tlačítka, řemínky a tak. Detaily jsem natřela jedlou zlatěnkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!