Dědova vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 25 dkg másla
- 22 dkg cukru
- 4 žloutky
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 kostka droždí
- 1/2 l mléka
- citrónová kůra
- 10 dkg rozinek
- 10 dkg mandlí
Postup Dědova vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky. Uděláme kvásek - vlažné mléko + cukr + droždí a počkáme až droždí vzejde. Kvásek nalijeme do mísy, poté přidáme rozpuštěné máslo, dále rozinky, mandle.
Vše dobře propracujeme a vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby je-li řídké přidáme mouku tak, abychom z těsta mohli posléze plést vánočku.
Těsto necháme třikrát překynout. Když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu nakynout.
Upleteme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.