Dědova uzená kolena

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 i více uzených kolen podle počtu osob
3 mrkve
2 petržele
1/2 celeru asi jako pěst
2 cibule
4 stroužky česneku
5 bobkových listů
5 kuliček nové koření
10 kuliček celého pepře
nebo podle zvyku

Postup přípravy receptu

  1. Dědo co budeš dělat? ptal se Vojtíšek. Přijde strejda Pavel s tetou Vladěnkou a strejda Jára s tetou Věrkou a taky Michal s Mirkou, tak budeme dávat do udírny kolena. To budou ty dobrý? řekl vnouček a oči mu zasvítily v předtuše večerní dobroty Do hrnce přiměřené velikosti dáme uzená kolena a zalijeme studenou vodou. Přidáme zeleninu určitě očištěnou, ráno bude česnečka. Nezapomeneme na koření. Dáme na plotnu a vaříme mírným varem cca 1 hodinu a pokud jsou větší, tak i o 30 minut déle. Neukrajovat, to se pozná, kdo nevydržel a tajně ujídal. Kolena vyndáme z vody necháme okapat, Vzniklou polévku,uzený vývar i se zeleninou necháme vychladnout a uschováme do lednice.

  2. Okapaná kolena bráníme vlastním tělem, pověsíme do vyhřáté udírny na 85 stupňů, necháme prohřát a natáhnout vůni kouře zase hodinku. Případné nedočkavce odháníme od udírny. Připravíme strouhaný křen, hořčici, i kremžskou nebo dijon, něco zeleniny, papriky, okurky, rajčata, určitě nakrájené nebudou to do sebe cpát jako barbaři a krajíce chleba. Prohřátá a douzená kolena vyndáme, položíme na mísu a vrháme se na tu dobrotu, aby nám je ostatní nesnědli. A zapíjíme. Děvčata vínkem, pánové pivečkem a dětičky limču nebo kofču, pánové nezapomínají na své polovičky a nalijí po panáčku. Pak pokračují všichni v konzumaci pevného i tekutého dokud mohou, nebo nedojde a ráno?? Ráno se všichni těší na tu slíbenou česnečku naší maminky, která je z toho velice nadšená. Říkal Vojtík.

  3. Nezapomínáme na soudek dobrého piva v našem případě Svijany 11.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!