Daub de boeuf (dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, pěkné zadní, ale i líčka jsou vhodná)
1 morková kost
8 -12 menších šalotek
3 větší stroužky česneku
1 velká mrkev - čtvrtina na kostičky, zbytek na kolečka
tence seříznutá kůra z 1/2 dobře omytého středně velkého pomeranče (nebo bio, máte-li)
konzerva celých loupaných rajčat
2,5 dl kvalitního červeného vína
2 dl vývaru
1 bouquet garni (svazek 6 snítek petržele, 2 bobkové listy, 6-8 snítek tymiánu - svázat nitkou)
asi 250 g malých žampionů
sůl a pepř
trošku olivového oleje
trošku nasekané hladkolisté petrželky na závěr.

Postup přípravy receptu

  1. Na tohle jídlo se výborně hodí nějaký kastrol (tzv. selský hrnec nebo Dutch owen) vhodný na plotýnku i do trouby, všechno lze dělat v něm. Kdo nemá, použije klasicky pánev a pak pekáček s víkem.

  2. Troubu předehřejeme na 160°C.

  3. Na trošce oleje opečeme na kusy nakrájené maso (kusy větší než na guláš) a morkovou kost dohněda. Pak vydatně osolíme a opepříme a vyjmeme z hrnce.

  4. Do hrnce přilijeme opět malinko oleje a smažíme na něm mrkev na kostičky, celé oloupané šalotky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru a rozpůlené oloupané stroužky česneku.

  5. Až směs chytne barvu, zalijeme ji vínem, necháme napůl odpařit, pak přidáme vývar a obsah rajčatové konzervy (rajčata trochu rozdrtíme).

  6. Uvedeme do varu, vložíme bylinky, maso a kost a opět uvedeme k varu. Pak hrnec přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.

  7. Pečeme asi 1,5 hodiny, pak hrnec otevřeme, zkontrolujeme obsah - tekutina by měla maso zalévat asi do 3/4. Opět pečeme 1,5 hodiny. Pak přidáme oloupané hlavičky žampionů, mrkev na kolečka a pečeme dalších 40 minut.

  8. Pokud maso ještě není měkké, prodloužíme dobu. Hotové kousky masa jsou jen lehce obalené hustou šťávičkou a pod dotekem vidličky se rozpadnou...nádhera.

  9. Můžete nést na stůl, ale uděláte nejlépe, když hrnec necháte aspoň 12 hodin v chladnu a pak teprve vyjmete svazek bylinek, ohřejete a posypané nasekanou petrželkou podáváte. Můžete si k tomu dát brambory, rýži nebo vaječné nudle, ale úplně nejlepší je to s křupavou bagetkou, s kterou hravě vytřete každou kapičku vynikající omáčky.

  10. Horký morek z morkové kosti je prémie pro kuchařku nebo případného pomocníka - s kouskem pečiva a troškou hrubé soli je to mana nebeská:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!