Cukety zapečené s pálivou pastou, sýrem a zeleninou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 cuketa (středně velká)
1 přírodní syrovátkový sýr (Pilos)
100 g sýr na strouhání (Eidam)
2 rajčata
1 paprika bílá
1/3 celer bulva
2 stvoly řapíkatého celeru(nať)
rukola
1-2 pálivé chilli papričky nebo feferonky
1 stroužek česneku
domácí kečup (asi 150 ml)
olivový olej, (konopný olej)
Bylinky:
yzop
petrželka
oregano
libeček
koriandr
Koření:
pepř
sůl
(kořenící směs na ryby Kotány)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme umytou cuketu na kolečka a vložíme na dno zapékací misky. Přidáme vrstvu zeleniny a bylinek, vše nakrájené na drobno. Posypeme syrovátkovým sýrem nakrájeným na kostičky.

  2. Vytvoříme si pálivou pastu: Rozmixujeme 1 středně velkou žlutou feferonku, 1 stonek řapíkatého celeru, 3 velké hrsti rukoly, 1 šálek kečupu (pokud možno domácí), 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, snítek čerstvého yzopu (nebo dobromysli), špetku pepře.

  3. Pálivou pastu nalejeme na cuketu, zeleninu a sýr do zapékací misky, můžeme zlehka promíchat. Podlijeme trochou vody. Zakápneme olivovým nebo konopným olejem. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem eidamem.

  4. Zapékací misku přikryjeme poklopem a dáme zapékat do předem rozpálené trouby na 250 stupňů Celsia na 30 minut. Poté ještě 15 minut pečeme nezakryté na nižší teplotu cca 200 stupňů, aby se na sýru vytvořila křupavá krusta. Podáváme na listech letního salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!