Čokoládový koláč s jahodami (bez mouky)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

85 g lískových oříšků (upražených a na jemno umletých)
85 g březového cukru + na vysypání formy
85 g másla + na vymazání formy
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
třešňovice nebo jiný alkohol
55 g 80% čokolády
20 g kakaa
špetka soli
jahody
sladidlo Erythritol

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem připravila rozevírací dortovou formu o průměru 25 cm, kterou jsem vymazala máslem. Do ní jsem vložila pečící papír a také jsem ho potřela máslem. Do formy jsem nasypala březový cukr a krouživými pohyby jsem formu včetně boků vysypala.

  2. Dále jsem nad vodní lázní rozpustila čokoládu a máslo. K čokoládě s máslem jsem po rozpuštění přilila třešňovici. Použila jsem to, co bylo doma a co se k čokoládě hodilo. Misku jsem dala stranou a čokoládu jsem nechala chladnout.

  3. Ke žloutkům jsem přisypala cukr a vše jsem vyšlehala jsem do pěny.

  4. Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala sníh. Měl by být středně pevný. Tzn, že jeho špičky se po vytažení metel budou mírně ohýbat dolů.

  5. Rozpuštěnou čokoládu jsem přelila do větší mísy, k ní jsem přidala žloutky, kakao, opražené a umleté lískové ořechy a vše jsem promíchala.

  6. Ve dvou dávkách jsem do čokoládové směsi opatrně vmíchala bílky.

  7. Těsto jsem přendala do formy a na uhlazený povrch jsem naskládala přepůlené jahody řeznou stranou dolů.

  8. Formu jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a koláč jsem pekla 45 minut. Na krajích se koláč během pečení zpevní.

  9. Po upečení jsem koláč nechala částečně zchladnout ve formě. Poté jsem formu sundala a koláč jsem nechala na mřížce vychladnout úplně.

  10. Vychladlý koláč jsem pocukrovala sladidlem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!