Čokoládový dort z čokolády

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
200 g tmavé čokolády (mininálně 60% kakaa)
200 g másla + na vymazání formy
1 PL instantní kávy
120 ml vroucí vody
190 g hladké mouky
3 KL prášku do pečiva
1/4 KL jedlé sody
200 g třtinového cukru typu muscovado
25 g kakaa
4 středně velká vejce
5 PL podmáslí
Na krém:
400 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
400 g smetany ke šlehání
4 PL třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme krém - i několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vmícháme dohladka. Necháme chladnout.

  2. Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky.

  3. V kastrolku rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech, lehce překlápěním vmícháme sníh.

  4. Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.

  5. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.

  6. Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový, by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd. Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!