Čokoládovo-vanilkové semifreddo

Recepty, Moučníky

Suroviny

Univerzální základní recept:
1/2 litru vychlazené smetany ke šlehání
3 vejce
150 g cukru krupice
Dvoubarevné čokoládovo-vanilkové semifreddo, tak ještě přidejte:
malý panák rumu či brandy
100 g kvalitní čokolády
2 lžíce holandského kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
Doplněk do obou receptů použijte:
nasekané ořechy
Lentilky
kousky ovoce
kousky čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Budete potřebovat ruční šlehač a nebo kuchyňského robota, neboť se bude šlehat. A taky alespoň 3 větší mísy. Dále si připravte formičky či formy, vyložené potravinářskou folií, které se vám tvarově líbí.

  2. V míse či ještě lépe v robotu (ať vám taky občas někdo pomůže s pracemi, neb tuhle dřinu mu ráda svěřím a zatím mohu dělat něco jiného) si vyšlehejte šlehačku.

  3. V další (největší) míse vyšlehejte žloutky s cukrem, kam pak přimíchejte brandy či rum.

  4. Poslední úkol je ušlehat tuhý sníh z bílků v další mísce.

  5. Ve žloutkové směsi tedy máte už brandy (ale klidně alkohol vynechte) a teď tam opatrně vmíchejte šlehačku stěrkou.

  6. Nakonec tam přijde i sníh z bílků, který přidávejte pomalu v menších dávkách, jemně ho převalováním stěrkou zapracujte. Teď stačí už jen přidat vanilkový extrakt (není podmínkou úspěchu, ale je moooc dobrý).

  7. Pokud chcete udělat jednoduché semifreddo, tak v této fázi směs vlijte do připravené formy (třeba na srnčí hřbet či biskupský chlebíček). Tu je třeba vyložit potravinářskou folií tak, aby alespoň 10 cm z každé strany přesahovala.

  8. Později tyto dlouhé přesahy použijeme na překrytí zmrzliny.

  9. Když je směs nalitá do formy či formiček, tak jí překryjte potravinářskou folií a dejte alespoň na 6 hodin zamrazit.

  10. Také máte možnost do jednobarevného semifredda vmíchat nějakou náplň jako jsou kousky ořechů, čokolády, lentilky, nasekaný karamel či ovoce. To je na vaší fantazii a chutích...

  11. Servírování bude jednoduché, neb semifreddo vytáhnete z formy, když chytnete za okraje potravinářské folie a přenesete na servírovací tác, kde folii odstraníte.

  12. Stačí konzumovat tak jak semifreddo je, nebo posypat čokoládovými hoblinkami či polít oblíbenou polevou. Až potud je to recept základní.

  13. Já jsem ale chtěla něco extra pro své hosty a vyrobila jsem semifreddo dvoubarevné. Vanilkové a čokoládové. Tudiž ve fázi, kdy máte smíchané všechny vaječné směsi základní směsi dohromady, prostě přidáte pár surovin navíc..

  14. Na rendlík s trochou horké vody posaďte misku s nalámanou čokoládou;rozpusťte ji a dejte stranou.

  15. Vaječno-šlehačkovou směs si rozdělte zhruba napůl do 2 různých nádob.

  16. Tu jednu část, kterou ponecháme světlou, dejte do ledničky. Pro přípravu čokoládové části prosijte kakao, promíchejte.

  17. Pak tam opatrně vmíchejte lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu a promíchejte jemně, ikdyž důkladně, aby se tmavé částečky spojily se světlou hmotou.

  18. Vlijte čokoládovou část semifredda do připravené a folií vyložené formy. Nechte zamrazit na 20 minut.

  19. Po vyndání z mrazáku na tmavou část semifredda nalijte tu světlou z lednice, formou jemně klepněte o stůl, aby si hmota hezky sedla a zmizely bubliny. Pokud máte chuť vmíchat náplň typu ořechy, lentilky a podobně, tak teď je ta poslední možnost.

  20. Já jsem použila zbyteček lahodné čokolády Toblerone se slanými mandemi a karamelem, nasekané na kousky. Pokud vám část směsi na zmrzlinu zbyde, tak nevyhazujte a vlijte třeba do kelímku od jogurtu. Opět dejte zamrazit, tentokrát na 6 hodin minimálně. Servírování je velmi snadné díky potravinářské folii, za kterou zmrzlinu vytáhnete ven z formy, sloupnete ji z povrchu zmrzliny a naporcujete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!