Čokoládovo - jablečný moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

(množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm)
Korpus:
5 vajec
200 g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200 ml rostlinného oleje
1 PL rumu
250g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
špetka soli
Krém:
6 jablek
100 ml vody
150 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva:
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.

  2. Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.

  3. Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme.

  4. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!