Čokoládové špičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na placičky:
2 bílky
120 g medu
140 g strouhaných ořechů nebo mandlí
60 g polohrubé mouky
20 g másla
Likérový krém:
100 ml vaječného koňaku
1 vrchovatá lžička prášku vanilkového pudinku
50 g másla
Čokoládový krém:
1,5 dl smetany 12%
2 žloutky
60 g cukru moučka
1 lžíce polohrubé mouky
100 g čokolády na vaření
70 g másla
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého 100 % tuku IVA

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto vyšleháme tuhý sníh a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme tak dlouho, až hmota přestane téct. Pak do něj lehce vmícháme ořechy nebo mandle promíchané s moukou a nakapeme vlahé máslo. Sněhovou hmotu dáme do sáčku od mléka s ustřiženým rohem nebo do cukrářského sáčku se zdobičkou bez zářezů a na plech pokrytý papírem tvoříme malé kulaté placičky asi 3 cm velké. Dáme do vyhřáté trouby na 150°C, ihned zmírníme na 100°C a pečeme mírně asi 15 min, až kolečka mírně zrůžoví a jdou zvednout z plechu.

  2. Mezitím si uvaříme oba krémy. Na likérový svaříme vaječný koňak do kterého jsme rozmíchali trochu pudinku na hustou kaši a dáme vychladit. Pak do něj zamícháme máslo a vyšleháme. Z krému vařením vyprchá dost alkoholu. Pokud se nám bude zdát slabý, můžeme ještě koňak přikapat při šlehání.

  3. Na čokoládový krém rozmícháme ve smetaně žloutky, cukr a mouku, ohřejeme, pak přidáme nalámanou čokoládu a za stálého šlehání svaříme hustý krém. Za občasného promíchání necháme vychladit. Do prochladlého krému vešleháme máslo.

  4. Na upečená kolečka uděláme pusinku z likérového krému a protáhneme jí špičku. Krouživým pohybem naneseme čokoládový krém kolem likérového. Hotové špičky dáme do lednice vychladit (možno i do mrazáku tak na 10 min). Pak si rozpustíme čokoládu s tukem do vyššího hrnku a hotové vychlazené špičky do ní namáčíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!