Čokodort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
10 vajec
300 g cukru krystalu
240 g hladké mouky
60 g kakaa
10 lžic oleje
špetka soli do bílků
Náplň:
2 mascarpone
1 polotučný tvaroh
2 šlehačky 40%
cukr dle chuti
poleva
čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme, přidáme špetku soli a s cukrem vyšleháme. Žloutky dáme do mísy, k ním přidáme 10 lžic oleje, vyšleháme a když jsou našlehané, přidáme k vyšlehaným bílkům.Ještě společně asi 5 minut důkladně šleháme, nakonec přidáme mouku s kakaem. Když je těsto hotové, rozdělíme ho na dva stejné díly a nalijeme do dvou dortových forem o průměru 20 cm, které vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

  2. Troubu zapneme na 150 st., do vyhřáté trouby vložíme formy a pečeme asi 35 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.

  3. Připravíme náplň. Vyšleháme mascarpone s tvarohem, přidáme cukr podle chuti. Zvlášť vyšleháme šlehačku a pak ji přidáme k vyšlehané první hmotě.

  4. Upečené dorty rozřízneme a plníme krémem. Můžeme drobet těsto pokropit rumem a promazat také višňovým gelem. Dort je pak pikantnější. Celý dort obmažeme krémem a posypeme mletými ořechy. Zčásti dort polijeme čokoládou a dozdobíme dle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!