Citronové kuře

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře
60 g másla změklého + na vymazání
1 citron
2 stroužky česneku drcené
1 lžíce majoránky
1 lžíce tymiánu
1 kg brambor nakrájených na čtvrtky
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pekáč vymažeme máslem a začneme si připravovat bylinkové máslo.

  2. Do misky nastrouháme na jemno citronovou kůru z poloviny citronu, přidáme máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a zamícháme.

  3. Kuře omyjeme a osušíme. Opatrně nadzvedneme kůži na prsou, aby se vytvořily kapsy, do kterých vpravíme dvě třetiny másla, přetáhneme kůži a zbylým máslem potřeme kuře navrchu.

  4. Druhou polovinu citronu nakrájenou na kostky nasypeme dovnitř kuřete a svážeme kuchyňským provázkem. Omotáme ho kolem nohou, překřížíme pod tělem a svážeme pevně u stehen.

  5. Kuře osolíme, opepříme, položíme na pekáč prsíčky nahoru a dáme péct.

  6. Po dvaceti minutách přikryjeme alobalem a dáme péct na dalších čtyřicet minut.

  7. Kuře vyndáme z trouby, poklademe kolem něj brambory pokrájené na čtvrtky, potřeme je vypečenou šťávou a dáme péct na dalších třicet minut.

  8. Pak kuře vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme deset minut odpočinout. Pokud brambory ještě nejsou pečené, vrátíme je zpět do trouby.

  9. Kuře naporcujeme a podáváme s brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!