Cibulačka s krutonky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 kg cibule
80 g másla
1,2 l zeleninového vývaru
1 lžíce oleje
1 svazek Bouquet garni
2 bobkové listy
sůl
pepř
1 celozrnná bageta na krutonky
strouhaný sýr Gruyére nebo Comté

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci si rozehřejeme olej spolu s máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Za častého míchání restujeme asi 5-10 minut, aby cibule změkla. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde a necháme pod pokličkou 20 minut, občas promícháme. Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít.

  2. Nyní přidáme bouquet garni a bobkový list.

  3. Podlijeme 100ml horkého vývaru, díky kterému se nám odchytí ode dna hrnce lehce přichycená cibule (nemusí se stát, ale může). Když se vývar odpaří, přilijeme dalších 100ml, promícháme a toto opakujeme ještě 1-2x.

  4. Poté přilijeme zbytek vývaru. Polévku ještě 25-30 minut vaříme, vyndáme bouquet garni a bobkové listy.

  5. Nyní už jen stačí osolit a opepřit. Já jsem polévku ještě lehce promixovala, ale jen opravdu lehce, aby děti neviděly velké kusy cibule. Polévku rozdělíme do talířů, položíme opečené krutonky a zasypeme strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!