Chodské koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg hladké mouky, 1 kg hrubé mouky, 2 kg polohrubé mouky, 1 kg másla, 80 dkg cukru krupice, 24 vajec, 1/4 l rumu, kůra ze 2 citronů, 1/4 l smetany, 4 dkg soli,32 dkg droždí, mléko a cukr na kvásek
náplň: 6 kg tvarohu, 18 vajec, 2 vanilkové pudingy, 1 kg cukru, citronová kůra, rum a smetana dle potřeby (bílky ušlehat na sníh)
náplň povidlová: povidla, rum na zředění
náplň maková: mák, cukr, vanilkový cukr, skořice, rum. perníčky, mléko
1 vejce na obrubky
zdobení:rozinky namočené na noc v rumu, mandlové lupínky
na polití:2 šlehačky, 10 dkg cukru, šťáva z 1 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, když vzejde, vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře.

  2. Po vykynutí oddělujeme 21 dkg bochánky, které vyvalujeme na pečícím papíru dokulata.

  3. Prsty vyznačíme okraje, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.

  4. Pak rozetřeme tvaroh. náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat.

  5. Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli merhujeme vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi.

  6. Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citr. a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!