Chlebový kvásek - základ pro chleba

Recepty, Ostatní

Suroviny

žitná chlebová mouka
vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. 1 DEN: 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a zalijeme ji 100ml vlažné vody. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto necháme na teplém místě 24 hodin kvasit.

  2. 2 DEN: do kvásku přidáme 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako taková kaše)...opět přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin kvasit na teplém místě.

  3. 3 DEN:: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!