Chlebové taštičky - Velká Británie

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg hladké mouky
20 g soli
3 sáčky sušeného droždí
30 g cukru
asi 6 dl vody (přesněji 1 pintu)
dobroty z lednice (parmská šunka, sušená rajčata, zbytky sýrů, zbytky dušené či pečené zeleniny, bylinky, mozzarella, strouhaný parmezán, prostě vše, co máte rádi a trochu vám toho zbylo)
olivový olej
střik bylinkového octa

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, promícháme se solí, uděláme důlek, do něj nasypeme sušené droždí. Přidáme cukr, 1 pintu (něco přes 6 dl) vlažné vody, do důlku přimícháváme okolní mouku a zaděláme těsto. Těsto se musí hodně prohníst. Necháme asi 10 minut odpočinout a pak ho válečkem rozválíme na placku asi 1 cm silnou. Vykrájíme kruhy o průměru asi 18 cm (nejsnáze podle talíře).

  2. K naplnění použijeme nejrůznější zbytky z lednice, např. parmskou šunku nebo jiné uzeniny (i více druhů), sušená rajčata, zbytky sýra, nebo třeba i pečeného lilku, bylinky, prostě všechno, co by bylo dobré a hlavně to máme rádi. Fantazii se meze nekladou.

  3. To vše pokrájíme na menší kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, zalijeme trochou extra panenského olivového oleje, rozdrobíme sýr mozzarellu, strouhaný tvrdý sýr (parmezán), podle chuti zastříkneme bylinkovým octem a promícháme.

  4. Doprostřed každé placky dáme vrchovatou lžíci náplně, těsto přehneme napůl, okraj hodně přimáčkneme a kousek po kousku ozdobně přehýbáme (otáčíme nahoru) a pevně přimačkáváme, aby se těsto spojilo, poslední kousek silně přimáčkneme, aby náplň nevytekla.

  5. Dáme na plech posypaný moukou a pečeme dozlatova asi 20 minut, v troubě předehřáté na 190°C. Podáváme s mísou zeleninového salátu jako oběd nebo večeři, hodí se i jako svačina do práce nebo na výlet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!