Chlebové placky z pánve se smetanou a sýrem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
0,5 Kl cukru
300 ml vlažné vody
1,5 KL soli
3 PL oleje
200 g zakysané smetany
150 g strouhaného sýru Eidam a pod., (Příp. Brynza)
trochu soli
6 stroužků česneku nebo podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. V 200 ml vody rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme stát cca 15 minut. Do prosáté mouky vmícháme sůl, přidáme olej, kvásek a zbytek vody. Uhněteme plastické pružné těsto, které necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.

  2. Těsto vyklopíme, rozdělíme na 8 kuliček, necháme zpod utěrkou zas odpočinout, asi 15 minut. Mezitím nastrouháme sýr, zakysanou smetanu osolíme a vmícháme prolisovaný česnek. Rozpálíme suchou teflonovou pánev.

  3. Odpočaté bochánky v podstatě bez podsypání (silikonová podložka) nebo s minimálním podsypávaním vyválíme na cca 0,5 cm a dáme na suchou pánev. Těsto se na horké pánvi mírně scvrkne (zdrcne), začnou se tvořit puchýře. Opékáme asi 2 minuty, otočíme.

  4. Opečenou stranu na pánvi natřeme zakysanou smetanou a posypeme sýrem. Sýr taje a smetanová směs se částečně vsákne do placky. Opékáme druhou stranu, zase asi 2-3 minuty a kontrolujeme. Takto opečeme všechny placky. Dají se péct i na kovové desce k plynovému sporáku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!