Chleba od p. Jitky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

350ml vlažné vody
1 polévková lžíce jablečného octa
3 plné polévkové lžíce chlebového kvásku
1 polévková lžíce olivového oleje (může být i normální)
1 polévková lžíce sádla (mám takové měkké, takže nerozehřívám a prostě ho jen naberu na lžíci a hodím do vody)
300g hladké mouky
200g pšeničné chlebové mouky
100g žitné chlebové mouky
2 čajové lžičky sušeného droždí
2 čajové lžičky cukru
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zadělám v domácí pekárně a kynout ho dám do ošatky. Těsto bylo v ošatce do 2/3 a krásně vykynulo.

  2. Po hodince kynutí dám do rozehřáté trouby na 180°C a peču 40 minut. Po čtyřiceti minutách z chleba štětečkem ometu dolů mouku a potřu chleba vlažnou vodou. Troubu stáhnu na 160°C a peču 10 minut. Po 10 minutách chleba opět potřu vlažnou vodou a takto opakuji ještě jednou.

  3. Po vytažení chleba z trouby ho hned zabalím do utěrky a takto nechám na kovové mřížce vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!