Chilli, za které vám tělo poděkuje (a voní po čokoládě)
Recepty, LuštěninySuroviny
- 6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 1 najemno nakrájená velká cibule
- 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 nakrájená červená paprika
- 1 mrkev větší - nakrájená na drobné kousky
- 1 petržel větší - nakrájená na drobné kousky
- půl tabulky kvalitní hořké čokolády
- bobkový list
- sůl
- pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička maďarské papriky
- 1 lžička oregana
- případně (nemusí být):
- 1 malý hrnek espressa
- 1 dl těžkého červeného vína
Postup Chilli, za které vám tělo poděkuje (a voní po čokoládě)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve začneme fazolemi, pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.
Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.
Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.
Přidáme drobně nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.
Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.
Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.
Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut, dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme.
Můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.