Chilli, za které vám tělo poděkuje (a voní po čokoládě)

Recepty, Luštěniny

Suroviny

6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)
2 konzervy loupaných rajčat
1 najemno nakrájená velká cibule
3 na plátky nakrájené stroužky česneku
2 stonky řapíkatého celeru
1 nakrájená červená paprika
1 mrkev větší - nakrájená na drobné kousky
1 petržel větší - nakrájená na drobné kousky
půl tabulky kvalitní hořké čokolády
bobkový list
sůl
pepř
1 lžička mletého kmínu
1 lžička maďarské papriky
1 lžička oregana
případně (nemusí být):
1 malý hrnek espressa
1 dl těžkého červeného vína

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve začneme fazolemi, pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.

  2. Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.

  3. Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.

  4. Přidáme drobně nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.

  5. Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.

  6. Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.

  7. Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut, dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme.

  8. Můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!