Česnekové kuře na smetaně podle herečky Jany Bouškové

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky či stehna
sůl
pálivá paprika podle chuti
20 stroužků česneku
2 šlehačky (á 250 ml)
400 g tvrdého sýra na strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Kuře rozčtvrtíme (naporcujeme), osolíme a mírně opaprikujeme pálivou paprikou (na jedné fotografii vidíte, že jsem pálivou paprikou šetřila, ale protože mám ostřejší jídla ráda, příště si dám o trochu víc). Dvacet stroužků česneku nakrájíme na plátky a posypeme kuře. Pak porce kuřete zalijeme půl litrem šlehačky a posypeme množstvím strouhaného sýra. Upečeme dozlatova.

  2. Dělala jsem z poloviční dávky, pekla jsem na 175 st. C, doporučuji trochu nižší teplotu, aby maso bylo opravdu doměkka nebo v případě potřeby přes pekáček volně položit alobal či papír na pečení, aby se povrch kuřete nepřipálil, když kuře kvůli sýrové krustě nelze ve výpeku otáčet, jen výpekem polévat.

  3. Jako příloha se hodí v první řadě rýže, no a pak i další podle chuti – těstoviny, brambory atd. K pití pro dámy i pro pány suché bílé vínečko, já jsem se spokojila s vinným střikem, no a pivařům radit nemusím. Jídlo je velice lahodné, nikterak nečpí česnekem, ten sice udělá skvělou chuť, ale tou delší tepelnou úpravou a asi i tou smetanou není v pokrmu nijak cítit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!