Česko-moravský vrabec (sparrow)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového plecka
100 g uzené slaniny
3 cibule
6 stroužků česneku
5 PL česneko-rajčatová pasta (http://www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-rajcatova-smes-bez-konzervace/)
3 PL sádla
3 PL oleje
pepř
kmín
sůl
1 PL hotové jíšky
párátka

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na centimetrové plátky, naklepeme, potřeme rajčesnekovou pastou, opepříme, svineme do balíčku, sešpendlíme párátkem, vložíme do misky, promícháme se zbytkem rajčesnekové pasty, popřípadě posolíme a opepříme, zastříkneme olejem a dáme na noc přemýšlet do lednice (lze to vařit i hned).

  2. Druhý den, ve správnou chvíli, vložíme do kastrolu a na sádle se slaninou prudce osmahnem. Výjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vrazíme přikryté do vyhřáté trouby (200°C) na 30 minut.

  3. Po té zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou, přidáme rozmačknuté a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté.

  4. Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením.

  5. Po té dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme výpek ze stěn, promíchnem a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 PL hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá. Podáváme pouze s Moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem (jinak to není k jídlu:-)).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!