Celozrnný koláč s dýní a špenátem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Těsto: forma ø 28cm
- 220 g celozrnné hladké mouky
- 120 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- 1 cibule akrájená na půlkolečka
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku nasekané najemno nebo nastrouhané
- 350 g špenátu
- 300 g dýně hokaido
- 3 vejce
- 400 g ricotty
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- tymián
Postup Celozrnný koláč s dýní a špenátem
Postup přípravy receptu
-
Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.
Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte špenát. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni.
Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
Něco navíc: Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili.