Celozrnný koláč s dýní a špenátem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto: forma ø 28cm
220 g celozrnné hladké mouky
120 g másla
1 vejce
1/2 lžičky soli
Náplň:
1 cibule akrájená na půlkolečka
1 polévková lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku nasekané najemno nebo nastrouhané
350 g špenátu
300 g dýně hokaido
3 vejce
400 g ricotty
sůl
čerstvě mletý pepř
tymián

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.

  2. Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.

  3. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte špenát. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni.

  4. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.

  5. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

  6. Něco navíc: Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!