Celozrnný jablečný s ovesnou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g pšeničné celozrnné hladké mouky
75 g másla
1 žloutek
50 g agávového sirupu
2 lžičky vanilkového sirupu
špetka soli
1 lžička smetany
Náplň:
500 g jablek
2 lžíce horké vody
2 lžíce agávového sirupu
1/2 lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
Drobenka:
50 g pšeničné celozrnné mouky
50 g jemných ovesných vloček
25 g třtinového cukru
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Mouku rozmixujeme s máslem, přidáme žloutek a oba sirupy, opět promixujeme, nakonec přidáme sůl a smetanu. Na pracovní ploše rychle zformujeme kouli těsta a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.

  2. Jablka vykrájíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu za stálého míchání 2 minuty zahříváme, přidáme horkou vodu, sirup a koření. Ještě chvíli dusíme, aby se jablka prohřála, ale příliš nerozpadla.

  3. Přísady na drobenku promícháme v míse.

  4. Malou obdélníkovou formu vyloženou pečícím papírem vyložíme vyváleným těstem, navrstvíme podušená jablka a hojně posypeme drobenkou.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 40-45 minut. Koláč je výborný jak teplý, tak po vychladnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!