Celozrnné podmáslové housky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 1/2 hrnku pšeničné celozrnné mouky
1 1/2 hrnku žitné celozrnné mouky
1 1/2 hrnku chlebové mouky
1 1/2 hrnku podmáslí
1/2 hrnku vlažné vody
1 kostka droždí
40 g másla
1 čajová lžička cukru
1,5 čajové lžičky soli
1 vejce
sezamová a lněná semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do vody s cukrem jsem rozdrobila droždí a nechala vzejít kvásek. V kastrůlku jsem nechala rozpustit máslo.

  2. Do mísy jsem si vsypala odměřené mouky a sůl. Ale pro začátek jsem dala jen ¾ hrnku mouky chlebové.

  3. Když kvásek vzešel, vlila jsem jej spolu s podmáslím a mlékem k moukám a vařečkou je zamíchala. Vzniklo lepivé těsto, z mísy jsem jej přendala na pracovní plochu a už ručně jsem do něj postupně vmíchávala zbytek chlebové mouky, dokud těsto lepilo jen trošku = nelepilo se k rukám, ale jen trochu k pracovní ploše. Tudíž je dost možné, že se nespotřebuje všechna předepsaná chlebová mouka, ale třeba jen 1 ¼ hrnku.

  4. Těsto jsem vrátila zpátky do mísy a nechala jej pod fólií kynout, dokud nezdvojnásobilo svůj objem (1 ½ – 2hodiny, záleží na teplotě v místnosti).

  5. Po vykynutí jsem z něj ukrajovala kousky, které jsem vyválela v prameny požadované délky a po třech je vždy splétala do housek.

  6. Přenesla jsem je na pekáč vyložený zlehka pomoučněným pečícím papírem a dala jim ještě další půl hodinu kynutí pod utěrkou.

  7. Před vložením do trouby jsem je pomazala rozšlehaným vajíčkem a posypala semínky.

  8. Pletýnky se pekly na 190°C dozlatova (záleží na troubě, může to zabrat zhruba 25minut, je třeba trochu to hlídat).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!