Carpaccio z pečené červené řepy

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Na carpaccio:
1 středně velká červená řepa
palice česneku
lžíce hrubozrnné soli
lžíce olivového oleje
lžíce balzamikového octa
barevný pepř čerstvě mletý z mlýnku
snítka tymiánu (nemusí být)
100 gr sýru feta nebo balkánského sýru
hrst rukoly (lístky)
Na zálivku:
2 lžíce tekutého medu
šťáva z 1/2 limetky
2 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
Na karamelizovanou cibuli:
lžíce olivového oleje
červená cibule
sůl
lžíce krupicového cukru
lžíce balzamikového octa
A ještě silnostěnný alobal

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme řepu: pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme. Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl rozkrojeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.

  2. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C (horkovzduch) a pečeme cca hodinu. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.

  3. Připravíme si karamelizovanou cibuli: na pánev dáme olej, necháme jej rozpálit a přihodíme na osminky nakrájenou cibuli, osmahneme dosklovata, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

  4. Až nám cibule začne karamelově vonět, trochu osolíme a přidáme ocet. Prohodíme na pánvi a ocet necháme odpařit.

  5. Teď si připravíme zálivku: vyšleháme všechny suroviny, které jsou do ní určeny. A můžeme servírovat: řepu si nakrájíme na tenké plátky, naskládáme na talíř, poházíme rukolou, fetou (balkánem) a doprostřed talíře umístíme karamelizovanou cibuli.

  6. Celé to přelijeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!