Cappuccino roláda

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
5 vajec
100 g cukru krupice
5 lžic černé kávy, může být i smíchaná i s logrem
2 lžíc oleje
140 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
pečící papír
Krém:
300 ml smetany ke šlehání
200 g pomazánkového másla přírodního nebo mascarpone
1 ztužovač šlehačky, pokud je smetana tučná méně než 33%
4-5 lžic capuccina, dle chuti
moučkový cukr je-li třeba, dle chuti
Dále:
cca 24 dětských piškotů
cca 100 ml capuccina - silnější, uvařené, nebo káva

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše promícháme, přisypeme mouku s práškem do pečiva a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova cca 13 minut. Nesmíme přesušit, těsto musí zůstat pružné a vláčné. Ještě teplou roládu svineme a necháme zchladnout. Pak opatrně rozvineme a sundáme pečící papír.

  2. Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem a cappuccinem dle chuti téměř do tuha. Pokud nepoužíváme cappuccino slazené, přidáváme do smetany i moučkový cukr, dle potřeby 2-3 lžíce. Po vyšlehání přidáme a dobře promícháme pomazánkové přírodní máslo či mascarpone nebo tučný tvaroh. Krémem (část si ponecháme na potření povrchu) rovnoměrně potřeme rozvinutou roládu, na krém naskládáme ve dvou řadách piškoty namočené do silného vychladlého cappuccina či kávy. Roládu pak opatrně, ale pevně zavineme, potřeme zbylým krémem a necháme ztuhnout a proležet v chladnu alespoň na dvě hodiny, nejlépe přes noc.

  3. Roládu po proležení pokrájíme na cca 12-16 plátků a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!