Bylinkovo-bůčkové šneky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
1 čerstvé droždí 42 g
1 KL soli, 1 KL podravky
cca 1 dl oleje /slunečnicový/
1 dl kefíru
cca 3 dl mléka /dle savosti mouky/
1 KL cukru krupice ke droždí
Dále:
5-6 stroužků česneku
8 dkg rozehřátého másla
uzenou papriku, bílý pepř
drcený nebo celý kmín
slunečnicová semínka
1 vejce na potření
15-20 dkg domácího uzeného bůčku
25 dkg výraznějšího sýru, měla jsem čedar
čerstvé bylinky dle chuti: zde je majoránka, pažitka, hladkolistá petržel, lístečky ze snítky tymiánu

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka se lžičkou cukru dáme zmladit droždí. V míse promícháme obě mouky, do okraje mouky dáme sůl a podravku. V mouce uděláme důlek, do něj vlijeme zmlazené droždí, jemně poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Pak postupně s ostatními surovinami zpracujeme ve vláčné těsto, které opakovaně propracujeme, až se tvoří bubliny a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.

  2. Mezitím necháme rozehřát máslo a do něj prolisujeme stroužky česneku. Tím nešetříme. Nastrouháme sýr, na drobné kostičky nakrájíme uzený bůček, mohlo by být i něco jiného, např. pikantní suchý salám, nasekáme drobně bylinky.

  3. Z vykynutého těsta postupně vyválíme obdélníky. Těsto vždy vypracuji tak, že nemusím podsypávat moukou. Rozměr těsta jsem měla cca 25 x 40 cm a vyválené bylo cca na 6 mm, možná i méně. Celý plát potřeme rozpuštěným máslem s česnekem, posypeme sýrem, sýr jemně opepříme, posypeme kmínem, mletou paprikou, s tou nepřehánět, pak kostičky bůčku a poslední vrstva jsou bylinky. Vše zatočíme do rolády a necháme chvíli kynout.

  4. Plechy vymastíme dobrým sádlem. Nakynuté rolády nakrájíme ostrým nožem na sílu 2,5-3 cm a řeznou stranou je rovnáme na plech. Opět necháme nakynout a poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem kolem dokola i shora. Posypeme slunečnicovými semínky a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů do zlatavé barvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!