Buši červená řepa

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Množství nálevu dělám odhadem (raději trošku víc, pak zůstane na později). Nikdy to netrefím. Při více várkách se to vyrovná.
ORIENTAČNĚ.:
1,5 kg bulev červené řepy (snažíme se brát stejně velké a co nejmenší- jsou křehčí a stejně velké jsou stejně provařené)
Do hrnce dáme: A/
6 dcl 5% octa
6 dcl vody (B/ 4dcl =400ml 8% octa a pak 8dcl =800ml vody)
pro A i B -
2 lžíce soli
3,5 lžíce cukru
špetka anýzu
lžička fenyklu
konzervační přípravek proti kvašení (Dr. Oetker)
trochu kyseliny citrónové

Postup přípravy receptu

  1. Jsou většinou čisté a tak je dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselím kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale není vůbec nutné.

  2. Uvedeme do varu a vaříme cca 30 - 40 minut. Zkusíme vyndáním jedné z největších z várky a rozřízneme. Vše ucítíme. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.

  3. Vodu sliji a bulvy postupně oloupu a zároveň krájím na mnou požadované kousky. Někdo protlačuje a dělá takové čtverečky, Němci a Rakušané drtí atd. Já mám rád takové kousky, které cítím když koušu.

  4. Dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa (já používám poslední dobou Bio ocet z Rakouska, kdy ho kupuji v nádobách na 4 litry a je 5%, ale náš je taky dobrý).

  5. Dám anýz a fenykl a přidám sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavím a dám protiplísňový přípravek. Už nevařím. Řepu už mám naskládanou do sklenic, tak do 4/5, a tak to zaliji vroucím nálevem. Zakvedlám, aby vyšel vzduch.

  6. Utáhnu víčko a obrátím na utěrku, kde to chladne. Asi za 2 hodiny to mohu obrátit zpět. Nadepíšu víčka a uložím. Dá se to jíst již asi tak za 5-7 dnů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!