Bůčkové závitky s křenem,jablkem a hrubozrnnou hořčicí

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1400 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
jablko podle velikosti jedno až dvě nastrouhané na hrubých slzičkách
čerstvý křen nastrouhaný na jemných slzičkách
hrubozrnná hořčice
sůl
mletý pepř
dále budeme potřebovat
1 lžíci oleje
1 cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
1 jablko oloupané a nakrájené na kostičky
vodu na podlití
1 lžíci hrubozrnné hořčice na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Bůček opláchneme, osušíme a i s kůží nakrájíme na 8plátků cca 1,5cm silných.

  2. Přes potravinářskou folii, nebo mikrotenový sáček po obou stranách naklepeme a kůže na několika místech nařízneme.

  3. Každý plátek zlehka osolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí.

  4. Posypeme nastrouhaným křenem a poté jablkem, které dáme jen do 3/4plátku. Zavineme do závitků a zajistíme silnějším párátkem.

  5. Takto připravené závitky naskládáme do uzavíratelné nádobky a dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.

  6. Zapneme si troubu na rozehřátí.

  7. Na dno zapékací mísy dáme nakrájenou cibuli s jablkem.

  8. Do pánve na rozehřátý olej položíme na stojato, kůží dospod z lednice vytažené závitky a prudce je opečeme.

  9. Poté je do pánve položíme a opečeme ze všech stran.

  10. Závitky naskládáme do zapékací mísy opět na stojato, kůží dolů. Pánev s výpekem vypláchneme cca 150ml horké vody, podlijeme závitky a přiklopené víkem vložíme do předehřáté trouby.

  11. Pečeme na maximum 20minut, pak ubereme na 170st. A pečeme dalších 20minut.

  12. Poté závitky položíme do šťávy a odkryté dopečeme za občasného přelévání výpekem doměkka.

  13. Ze zapékací mísy slijeme všechnu vypečenou šťávu do menšího kastrůlku a závitky uchováme v teple.

  14. Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme hrubozrnnou hořčici, podle potřeby dochutíme solí a necháme převařit. K bůčkovým závitkům se šťávou se hodí špalíčky z bramborového těsta. Jsou vhodné i špecle, nebo různé noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!