Brokolicové špalíčky s rajčatovým dipem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

´Špalíčky:
250 g brokolice
40 g drcených ovesných vloček
25 g parmezánu
1 stroužek česneku
snítka tymiánu
20 g dýňového másla (popř. tahini pasty)
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst dýňových semínek (nebo sezamových
– podle toho, jestli jste přidali dýňovou nebo sezamovou pastu)
Rajčatový dip:
1 jarní cibulka
½ lžíce olivového oleje
½ plechovky drcených rajčat
sůl
pepř
bazalka
tymián

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici rozeberte na menší růžičky. V hrnci dejte vařit vodu, přidejte větší špetku soli a brokolici vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a vložte do ledové vody, aby se brokolice rychle zchladila. Vyjměte a nechte okapat.

  2. Brokolici vložte do mixéru a spolu s vločkami promixujte tak, aby měla směs drobné kousky, ale aby nebyla na jemnou kaši.

  3. Směs vyklopte do mísy. Utřete česnek se solí, parmezán nastrouhejte, otrhejte lístky tymiánu a spolu s pepřem a dýňovou pastou přidejte k brokolicové směsi. Nechte pár minut odležet.

  4. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.

  5. Dýňová semínka nasekejte na drobné kousky.

  6. Navlhčete si ruce vodou. Z brokolicové směsi vyvalujte válečky, které z obou stran zploštíte, abyste utvořili špalíčky. Můžete také vyválet dlouhého hada o průměru asi 2 – 2,5 cm a kousky z něj ukrajovat. Délka záleží na vás, doporučuji tak 5 cm. Během vyvalování si stále vlhčete ruce.

  7. Každý kousek obalte v drcených semínkách. Rozložte na plech a pečte 30 minut.

  8. Na olivovém oleji osmažte jemně nakrájenou cibulku, zalijte rajčaty, osolte a opepřete a pár minut za občasného míchání vařte. Přidejte bylinky a stáhněte z plotny. Podávejte k brokolicovým špalíčkům.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!