Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 brokolice nebo malý květák
2 rozšlehaná velká vejce (nebo 3 menší)
4-5 plátků sušené šunky
100 g uzeného sýru (Ramader, Krolewski, Eidam...)
cca 150 g mléka
cca 100 g polohrubé mouky
1-2 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
muškátový květ - není nutný, dle chuti
hladká mouka na obalení
olej na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na cca 6-ti milimetrové plátky.

  2. Sýr s česnekem nastrouháme na jemném struhadle do misky, přidáme vejce, jemně pokrájené plátky schwarzwaldské šunky, mírně osolíme, dochutíme pepřem a muškátovým květem nebo oříškem, přilijeme mléko a vše promícháme. Směs zahustíme dle potřeby polohrubou moukou na hustější těstíčko, zhruba podobné bramborovému, které nám bude při obalování držet na zelenině.

  3. Okapanou brokolici nebo květák obalíme v hladké mouce a následně v sýrovém těstíčku a to nejlépe půjde čistou rukou. Je to trochu patláma patláma postup, ale nejrychleší.

  4. Po obalení ihned vkládáme do rozpáleného oleje v nepřilnavé pánvi a smažíme ze všech stran dozlatova. Můžeme péct i v rozpálené troubě na 190°C na plechu s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem, po zatáhnutí těstíčka je dobré, pokapat růžičky rozpuštěným máslem.

  5. Podáváme s vařeným nebo smaženým bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!