Bretaňský far

Recepty, Moučníky

Suroviny

6 vajec
250 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli)
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce rumu
1 vanilinový cukr
asi 150 g vypeckovaných sušených švestek

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr.

  2. Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny.

  3. Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum.

  4. Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty.

  5. Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota.

  6. Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto provzdušnili. Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami.

  7. Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek.

  8. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut.

  9. V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!