Bretaňský far
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli)
- 1 litr plnotučného mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilinový cukr
- asi 150 g vypeckovaných sušených švestek
Postup Bretaňský far
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr.
Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny.
Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum.
Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty.
Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota.
Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto provzdušnili. Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami.
Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek.
Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut.
V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.