Bratislavská vepřová panenka s máslovými noky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 200 g vepřové panenky
2 lžíce oleje
1 dcl smetany na vaření
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sterilovaného hrášku
30 g cibule
1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
citronová šťáva a cukr na dochucení
Máslové noky:
200 g polohrubé mouky
1 lžíce rozpuštěného másla
1 vejce
1,25 dl mléka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Panenku nakrájíme na 2 cm plátky, lehce dlaní naklepeme, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji zprudka opečeme z obou stran dorůžova, maso vyjmeme na talíř a přiklopíme, aby bylo v teple.

  2. Na výpek přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a zaprášíme moukou. Osmahneme a zalijeme vodou, asi 1 a 1/2 dl. Přidáme protlak, smetanu, provaříme, osolíme. Přidáme opečené maso, hrášek, kousek másla a ještě asi 2 minuty provaříme. Můžeme dochutit lžičkou cukru a lžičkou citronové šťávy.

  3. Noky: Z mouky, másla, vajíčka, mléka a trošky soli vymícháme tužší těsto, které pomocí dvou lžic zavařujeme do vroucí vody. Vaříme cca 8-10 min, vyndáme je z vody a polijeme trochou másla, aby se nelepily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!