Bramborový věnec

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g vařených brambor, oloupaných, jemně nastrouhaných
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
1,5 lžičky citronové kůry - čerstvě nastrouhané
sůl na špičku lžičky
30 g droždí
1 vejce
1 žloutek
140 ml mléka
100 g másla - rozpuštěného
2 lžíce rumu
Dále dle chuti:
nasekané ořechy
mandlové lupínky
kandované ovoce
čokoláda - hořká, mléčná, bílá - nasekaná
Dohotovení:
1 bílek na potření
mandlové lupínky nebo nasekané ořechy na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a trochu promícháme. Necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přidáme zbylé mléko, rum, vlažné máslo, nastrouhané brambory, vejce a žloutek. Ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 40 minut kynout.

  3. Pak opět řádně propracujeme, rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých na pomoučněném stole vyválíme tři dlouhé válečky, které zapleteme do copu, který přeneseme na pomaštěný plech nebo pečící papír.

  4. Necháme ještě cca 30 minut kynout a před vložením do předehřáté trouby potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme na 170 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!