Bramborový salát vlhký

Recepty, Přílohy

Suroviny

400 g ve slupce uvařených brambor
150 g gazdovské slaniny nebo valašského špeku
1 větší cibule
3 větší sladkokyselé okurky (lze vynechat)
2 natvrdo uvařená vejce (lze vynechat)
5 cl láku z okurek (lze nahradit vodou,octem,solí a cukrem)
sůl
mletý pepř
cukr
ocet na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na menší kostičky a cibuli na jemné půlměsíčky. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na cca 5 mm silná kolečka, okurky nakrájíme na velice drobné kostičky.

  2. V rozpáleném hlubším hrnci dáme do zlatavé barvy osmahnout kostičky slaniny (pokud pustí velké množství tuku, tak alespoň polovinu slijeme stranou). Přidáme cibuli, chvilku promícháváme a poté vlijeme velkého panáka okurkového láku. Dle chuti přidáme ocet, sůl, cukr a pepř a vše necháme 4 minuty na slabém plameni povařit.

  3. Do teplého připraveného základu dáme pokrájené brambory, okurky, zlehka, ale důkladně promícháme a přiklopené pokličkou dáme nejméně na 3 hodiny uležet do chladu. Nejlepší je přes noc v lednici.

  4. Před servírováním promícháme, mírně přihřejeme a pokud chceme, přidáme vajíčka, protlačená přes mřížku na klasický bramborový salát. Tento druh bramborového salátu je dobré konzumovat v mírně teplém stavu. Je vhodný jako příloha k řízkům z jakéhokoli druhu masa, i k jinak upravenému masu. Je moc fajn i jen tak, hlavně pro mlsouny, jako jsem já:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!